KLANTEN GEVEN
ZON BEWUST
GEMIDDELD EEN
8,5

Garantie

Op zonnepanelen krijg je garantie. Niet alleen op de zonnepanelen, maar ook op de onderdelen (zoals omvormer) en op de installatiewerkzaamheden. Wat houdt bij zonnepanelen garantie in? En wat betekent een vermogensgarantie op zonnepanelen?

Garantie zonnepanelen

Een PV-panelen systeem bestaat uit een of meerdere zonnepanelen, de omvormer en toebehoren. De garantie op zo’n PV-systeem bestaat uit delen.
De leverancier van zonnepanelen maakt een onderscheid in de garantieperiode voor de zonnepanelen en de garantieperiode voor de omvormer. Dit is de zogeheten ‘productgarantie’.
Daarnaast is er de ‘vermogensgarantie’. Na een bepaalde periode moeten de zonnepanelen nog een minimaal vermogen leveren. Daarna gaan zonnepanelen langzaam achteruit in vermogen, door invloed van weersomstandigheden en UV-licht. Is de vermogensgarantie van zonnepanelen 10 jaar voor 90%, dan moeten de zonnepanelen in de eerste 10 jaar minimaal 90% van het oorspronkelijk vermogen leveren.

Hieronder vindt u uitleg over garantie op het zonnepaneel-systemen. De garantie op zonnepanelen hangt af van het soort en merk zonnepanelen. Op de installatie van zonnepanelen geeft het installatiebedrijf garantie.
In de markt van zonnepanelen worden meestal de onderstaande garanties gegeven. Lees altijd in je offerte(s) goed na welke garantie je krijgt en welke rechten je hebt.

• Vermogensgarantie:
De vermogensgarantie op zonnepanelen is vaak 10-12 jaar voor 90% van het oorspronkelijke vermogen en 25 jaar voor 80% van het oorspronkelijke vermogen.
• Productgarantie:
Op gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie met als gevolg dat uw zonnepanelen systeem niet meer werkt, bedraagt de garantie voor zonnepanelen 2-5 jaar na levering. Voor overige onderdelen van het systeem, zoals de omvormer en bevestigingsmaterialen, is de productgarantie meestal 5 jaar.
• Installatie garantie:
Voor installatiewerkzaamheden is de garantietermijn meestal 2 jaar.
• Reparatie/vervanging:
Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelen systeem leidt niet tot verlenging van het garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing.
• Aanspraak garantie:
Bij aanspraken op garantie wordt altijd om de originele factuur gevraagd. Bewaar die factuur dus goed.